Ayurvedische Pepernoten (Vata-balancerend recept)
Herken je ze nog? Misschien heb je ze voor een aantal jaren terug al eens in de salon geproefd deze heerlijke kleine kruidige pepernootjes 🙂
En daar zijn ze weer! Proef ze in de salon, of maak ze lekker zelf thuis met dit heerlijke recept.

Ingrediënten (voor ± 30 stuks)
• 150 g speltmeel (of volkorenmeel)
• 50 g amandelmeel
• 60 g kokosbloesemsuiker of jaggery (Ayurvedische palmsuiker)
• 75 g gesmolten kokosolie of ghee
• 2 el plantaardige melk (amandel of haver)
• 1 tl bakpoeder
• snufje zeezout
Kruiden:
• 1 tl kaneel (rustgevend voor Vata en Kapha)
• ½ tl kardemom (versterkt de spijsvertering)
• ½ tl gemberpoeder (verwarmend)
• ¼ tl kruidnagelpoeder
• ¼ tl nootmuskaat
• optioneel: snufje zwarte peper voor extra circulatie
Bereidingswijze
1. Verwarm de oven voor op 160 °C (hetelucht).
2. Meng alle droge ingrediënten in een kom: meel, bakpoeder, zout en kruiden.
3. Voeg de gesmolten kokosolie of ghee toe, samen met de kokosbloesemsuiker.
4. Meng goed en voeg beetje bij beetje de plantaardige melk toe tot een stevig deeg ontstaat.
5. Rol kleine balletjes ter grootte van een hazelnoot en leg ze op bakpapier.
6. Bak 15–18 minuten tot ze goudbruin zijn.
7. Laat ze volledig afkoelen dan worden ze knapperig.
Ayurvedische tip
Serveer ze met warme gouden melk (kurkuma-latte) of chai-thee.
De kruiden helpen om Vata te kalmeren, je spijsvertering te ondersteunen en geven een gevoel van warmte en geborgenheid.
Symbolische betekenis
In Ayurveda staat “zoet” niet alleen voor smaak, maar ook voor liefde, rust en tevredenheid.
